U trendu

Lideri Zapadnog Balkana zadovoljni investicionim planom EU

Lideri Zapadnog Balkana danas su na sastanku u Tirani izrazili zadovoljstvo velikim investicionim planom koji je za taj region najavila Evropska unija, kojoj se region nada da će se jednog dana pridružiti, javila je agencija AP.

Evropska komisija je danas u Tirani liderima Zapadnog Balkana predstavila svoj ekonomski i investicioni plan IPA-III od gotovo 30 milijardi evra, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji posle skupa.

Varheji je naveo da plan, čija vrednost odgovara trećini bruto domaćeg proizvoda zapadnobalkanske šestorke, neće imati efekta ako region ne bude jedinstven.

Plan je namenjen podsticanju dugoročnog oporavka posle epidemije korona virusa i boljem povezivanju regionalnih ekonomija medjusobno i sa EU.

Albanski premijer Edi Rama opisao je investicioni plan kao „najveći istorijski potez EU na Zapadnom Balkanu“ i ocenio da će plan omogućiti „suštinsko poboljšanje saobraćajne, železničke i lučke infrastrukture, medjusobne povezanosti, energetskog sektora i digitalizacije“.

Srbiju je na skupu predstavljala predsednica Vlade Ana Brnabić, a na samit su došli premijeri Kosova Aljbin Kurti, Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednik Crne Gore Milo Djukanović.

AP podseća da su zemlje Zapadnog Balkana u različitim fazama evropske integracije i da EU vrši pritisak na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine o čemu će biti reči naredne nedelje u Briselu.

„Treba da priznamo da su EU i Evropska komisija do sada radile svoj posao. Sada bi trebalo da mi učinimo svoj deo posla“, rekao je Rama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.