„Ljudski izazov“ za bolje razumevanje i lečenje kovida-19

LONDON – „Ljudski izazov“ naziv je kontrolisanog ispitivanja infekcije na ljudima i podrazumeva kliničko ispitivanje vakcina ili drugih lekova pri kojem se ispitanici – dobrovoljci namerno izlažu riziku da obole.

U Britaniji će tako biti sprovedeno istraživanje kojim se testira vakcina protiv korona virusa, za koje je obezbeđeno etičko odobrenje a trebalo bi započne u narednim nedeljama i u njemu će učestvovati 90 osoba između 18 i 30 godina, prenosi Hina.

Dobrovoljci će biti izloženi virusu u sigurnom i kontrolisanom okruženju dok će medicinari nadzirati njihovo stanje i zdravlje. Ovo testiranje će naučnicima pomoći da ustanove koja je najmanja količina korona virusa potrebna da se izazove infekcija i kako ljudski imuni sastav na nju reaguje. Rezultati će lekarima omogućiti bolje razumevanje kovida-19, a rezultati će doprineti daljnjem razvoju vakcina i načina lečenja, navodi agencija.

Dosad je u Velikoj Britaniji protiv kovida-19 vakcinisano više od 15 milijuna ljudi.

Studije „Ljudski izazov“, inače, odigrale su ključnu ulogu u razvoju lečenja brojnih bolesti poput malarije, tifusa, kolere, gripa…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.