U trendu

Lombardija: Politički pritisak zbog policijskog sata

RIM – U italijanskoj pokrajini Lombarija od sutra uveče trebalo bi da na snagu stupi policijaski čas, a iako dekret još nije potpisan ta najava je uznemirila građane, kao i deo političara.

Predsednik pokrajine Lombardija Atilo Fontana najavio je da bi sutra od 23.00 sata do pet ujutro narednog dana početi policijski sat, a lider stranke desnog centra “Liga” Mateo Salvini, ljut zbog ovoga, pozvao je Fontanu “da mu objasni zašto ovako radikalne mere“ i trazio da pokuša da zaustaviti tu odluku.

Najviše su uznemireni i najžešće reaguju gradonačelnici iz Lombardije, imajući u vidu iskustvo u prvom talasu pandemije kada je regija bila epicentar zaraze.

Gradonačelnik Bergama, grada koji je postao poznat širom sveta po fotografijama kolone vojnih vozila koji su prevozili tela žrtava covida-19, Đorđo Gori je rekao za televiziju:

“Čujem da je Salvini izvukao uši predsedniku Fontani. Nadam se da će Fontana imati snage da se odupre i da političke potrebe jedne partije neće prevagnuti nad potrebom da se zaštiti zdravlje građana”.

“Ako Fontana promeni odluku, biće jasno da je samo marioneta u rukama političara Salvinija”, komentarisao je predstanik Pokreta Pet zvezdica u regionalnoj vladi, a njegov kolega iz Demokratske stranke je objavio na Tviteru: ”Ne diktatu Salvinija”.

Predsednik regije Lombardija Atilio Fontana je član stranke “Liga”, a pozicija Fontane je uzdrmana nakon afera o nelegitimnoj kupovini zaštitnih maski koje je obavljeno preko porodične firme.

Utvrđeno je i da je u martu regija Lombardija kasnila sa uvođenjem vanrednog stanja, upravo zbog političkih i pritisaka velikih industrijalaca čije je sedište regija Lombadija, a centar grad Milano.

Fontana je najavio odluku o uspostavljanju policijskog sata nakon što je Naučno-tehnički komitet regije upozorio da bi Lombardija, ako se ne preduzmu radikalne mere, za sedam dana mogla imati 4000 hospitalizovanih i 600 bolesnih od koronavirusa na odeljenjima intenzivne nege.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.