U trendu

London: Deluje li vakcina na južnoafrički soj?

LONDON – Naučnici u Velikoj Britaniji nisu u potpunosti uvereni da će vakcine protiv COVID-19 biti efikasne na novoj mutaciji koronavirusa pronađenoj u Južnoj Africi, rekao je danas politički urednik ITV-a, pozivajući se na neimenovanog naučnog savetnika britanske vlade .

„Prema jednom vladinom naučnom savetniku, razlog za brigu ministra Meta Henkoka je južnoafrička mutacija virusa i to što nisu baš uvereni da će vakcine biti efikasne protiv nje, kao što je to slučaj sa britanskom varijantom“, rekao je politički urednik ITV Robert Peston, prenosi Rojters.
Britanski ministar zdravstva Met Henkok rekao je ranije danas da je neverovatno zabrinut zbog novog soja Covid 19.

Vladina agencija za javno zdravlje nije odgovarala na pozive agencija u vezi komentara u vezi ove izjave.

Džon Bel, profesor medicine sa Univerziteta u Okfordu,član vladine radne grupe za vakcine, rekao je u nedelju da misli da će vakcine delovati na britanski soj , ali i da postoji „veliki znak pitanja“ da li će one biti delotvrne na južnoafričku varijantu virusa.

On je za „Times Radio“ izjavio da ako vakcina ne bude delovala na južnoafrički soj , ona može biti prilagođena i taj proces neće trajati godinu dana.

„Možda će trebati mesec ili šest nedelja da se dobije nova vakcina“, potvrdio je Bel.

I Britanija i Južna Afrika su poslednjih meseci otkrile nove varijante koronavirusa koje su izazvale nagli porast broja slučajeva zaražavanja,a južnoafrički soj potvrđen je na dva mesta u Velikoj Britaniji i čini se da virus ima značajne promene u strukturi proteina što znači da vakcina ne bi mogla da bude delotvorna, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.