London novi Vuhan, Kina ponovo u pripravnosti

HONGKONG – Kina je ponovo u pripravnosti nakon izveštaja o novom soju korona virusa otkrivenom u Londonu, gradu koji se sada smatra “novim Vuhanom”, odakle je, kako pretpostavljaju naučnici, počeo da se širi virus, pišu mediji u Aziji.

Vuhan je pozvao kinesku Upravu za civilno vazduhoplovstvo da zabrani putničke letove iz Velike Britanije, a razmatra se i obustavljanje letova teretnih aviona iz te zemlje nakon što je u septembru ponovo uspostavljena ruta, navodi portal Asiatimes.com.

Pojedini kineski zvaničnici i naučnici tvrde da virus kovid-19 možda nije poreklom iz Kine, a kineski državni dnevnik Jangce dejli (Yangtze daily) navodi da bi razvoj situacije u Velikoj Britaniji mogao biti „novi dokaz da virus ima više verzija i višestruko poreklo“.

Korisnici interneta u Vuhanu nazivaju Londonu „novim Vuhanom“ i postavljaju pitanje da li je novopostavljena britanska ambasadorka u Kini Kerolajn Vilson možda donela novi soj korona virusa u njihov grad pošto je u njemu provela četiri dana sredinom decembra, a viđena je bez maske na nekoliko zvaničnih događaja.

Vilson je stigla iz Velike Britanije u Kinu krajem oktobra i provela je 14 dana u karantinu u ambasadi u Pekingu, a prema navodima pojedinih medija novi soj virusa prvi put je otkriven u septembru na jugoistoku Velike Britanije.

U Vuhanu, koji je od februara do aprila bio u blokadi, nije imao nijedan slučaj lokalnog prenosa virusa kovid-19 od maja, podaci su kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.