U trendu

London vraća svoje državljane sa kruzera u karantinu u luci u Japanu

Velika Britanija će vratiti u zemlju što je pre moguće svoje državljane sa kruzera „Dajamond Prinses“ u luci u Japanu, gde je prijavljeno više stotina novih zaraženih korona virusom, saopštilo je danas britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Prema medijima na tom brodu se nalazi 74 Britanaca. Brod je od početka meseca ukotvljen u Jokohami pošto je jedan putnik koji je izašao u Hongkongu testiran pozitivno na virus korona. Na tom brodu je najveće žarište zaraze novog virusa van Kine.

Više od 3,700 putnika dobilo je naredjenje da ostanu u kabini dve nedelje ali time nije zaustavljeno širenje virusa, najmanje 454 osoba je zaraženo, od kojih je 99 novih slučajeva registrovano juče.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da obzirom na uslove na brodu rade na tome da organizuju za Britance povratni let u Britaniju što je pre moguće.

„Naši timovi stupaju u kontakt sa Britancima na brodu“, navelo je ministarstvo i pozvalo one koji nisu još odgovorili da se jave odmah.

Britanska vlada odgovara na apele putnika sa tog broda koji traže da ih vrate u zemlju.

„Imamo utisak da smo zaboravljeni. Da vi nemate mnogo šta da radite sa nama, da zapravo vi i ne želite da se vratimo“, rekao je u video snimku Britanac Dejvid Abel.Taj 70-ogodišnjak rekao je jutros preko Fejsbuka da su on i njegova supruga testirani pozitivno na virus.

SAD su juče vratile 300 američkih putnika sa broda, koji su počeli novi 14-dnevni karantin u vojnim bazama u Kaliforniji i u Teksasu. Njih 14 je na dan prebacivanja saznalo da su zaraženi korona virusom.

Druge zemlje, medju kojima su Australija, Italija, Kanada i teritorija Hongkong saopštile su da žele da evakuišu svoje državljanje sa broda „Dajamond Prinses“.

Broj umrlih od epidemije virusa korona dostigao je 1.886 u kontinentalnoj Kini, a još pet osoba je umrlo drugde u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.