LTU: Domovinska unija pobedila, pokazuju prelimarni rezultati

VILNJUS – Glavna litvanska opoziciona stranka, partija desnog centra Domovinska unija, saopštila je da je odnela pobedu na parlamentarnim izborima i da će formirati novu vladu sa dve manje liberalne partije. Ova stranka je u drugom krugu izbora osvojila 49 mesta u skupštini, pokazuju preliminarni rezultati nedeljnih izbora.

Domovinska unija je saopštila da trenutni podaci pokazuju da će stranka s kaolicionim partnerima imati nešto više od polovine poslanika u parlamentu, zbog čega će moći da otpočne razgovore o formiranju nove vlade.

Unija se trenutno nalazi na putu da dobije 73 mesta u skupštini od 141 poslanika, zajedno sa Liberalnim pokretom i Strankom slobode, pokazuju preliminarni rezultati.

Partija farmera i zelenih, koja predvodi aktuelnu vladajuću koaliciju, osvojila je 32 poslanička mesta, a njen lider Ramunas Karbauskis priznao je poraz, kako prenosi Rojters.

U Litvaniji je danas održan drugi krug parlamentarnih izbora čiji pobednici će kao najveće izazove pred sobom imati sve veću zdravstvenu i ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.