U trendu

Luka Ploče otpušta 41 radnika zbog smanjenog obima posla

PLOČE – Luka Ploče je otpušta 41 radnika zbog, kako navode iz Uprave, smanjenog obima poslovanja u aktuelnim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa.

„Uprava preduzeća Luka Ploče d.d. okončala je postupak savetovanja s Radničkim savetom o utvrđivanju kolektivnog viška radnika. Pribavljene su sve potrebne saglasnosti te je započeo postupak otkazivanja ugovora o radu za ukupno 41 radnika“, navodi se u saopštenju Luke, prenosi portal Seebiz.

Kao razlozi se navode znatno manji obim posla zbog privrednih i lokacijskih uslova (gašenje partnera iz BiH, kao i vanredna situacija uzrokovane pandemijom kovid-19.

To, po Upravi, „iziskuje smanjenje troškova poslovanja i sprovođenje organizacionih promena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti društva“.

Proces smanjenja broja radnika biće okončan u roku od četiri meseca.

Luka Ploče je o otkazivanju ugovora o radu za 41 radnika izvestila i putem Zagrebačke berze, pri čemu navodi podatak da će tako broj zaposlenih biti smanjen za 9,5 posto.

Prema podacima iz devetomesečnog finansijskog izveštaja, Luka je krajem septembra imala 432 zaposlena.

Podaci iz tog izveštaja pokazuju i da je promet preko Luke Ploče u tom periodu iznosio 1.872 hiljade tona, što je za 30,26 posto manje nego u isto vreme lani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.