U trendu

Lula da Silva kritikuje Bolsonara, ne otkriva da li će se kandidovati za predsednika Brazila

Bivši brazilski predsednik, levičar Luis Injasio Lula da Silva kritikovao je danas šefa države Žaira Bolsonara, ali nije nagovestio da li će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima.

Lula da Silva, koji uživa veliku popularnost u Brazilu, danas je prvi put javno govorio otkako je Vrhovni sud Brazila u ponedeljak poništio obe presude protiv njega.

Optužio je desničara Bolsonara za neuspeh u upravljanju zdravstvenom i ekonomskom krizom i dodao da njegov reizbor mora biti sprečen.

Lula (75), predsednik od 2003. do 2010. godine, nije medjutim sebe izdvojio iz grupe potencijalnih kandidata za izbore naredne godine.

„Ova zemlja nema vladu, ova zemlja ne brine o ekonomiji, o stvaranju radnih mesta, zdravstvenoj zaštiti, životnoj sredini, obrazovanju, mladim ljudima“, rekao je Lula u mestu Sao Bernardo do Kampo, blizu Sao Paola.

U prostorijama sindikata metalskih radnika na čijem je čelu nekada bio, Lula je rekao novinarima da politički dijalog mora da bude obnovljen uprkos dubokim podelama u društvu.

Lula, koji se zarazio korona virusom tokom posete Kubi u decembru, kazao je da Brazilci ne treba da slede „imbecilne odluke“ Bolsonara u vezi s pandemijom koja je u Brazilu odnela gotovo 270.000 života.

Vrhovni sud je poništio obe osudjujuće presude Luli, navodeći kao razlog nenadležnost suda koji ih je izrekao.

Da Silva je osudjen za korupciju i pranje novca, a u zatvoru je bio od aprila 2018. do novembra 2019. godine, zbog čega nije mogao da učestvuje na predsedničkim izborima na kojima je pobedio Bolsonaro.

I Lula i njegova Radnička partija sve vreme tvrde da je nevin i da je žrtva progona od političkih protivnika kojima je cilj bio da spreče njegovo ponovno kandidovanje za predsednika.

Da Silva je najpoznatija ličnost osudjena na zatvorsku kaznu u okviru antikorupcijske istrage koja je obuhvatila desetine poznatih političara i preduzetnika u više zemalja Latinske Amerike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.