U trendu

Mađarska ove godine pocinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

BUDIMPEŠTA – Mađarska će ove godine dobiti potrebnu tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa u fabrici koja je trenutno u izgradnji, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako navodi Rojters, ovo bi bio prvi konkretan korak u proizvodnji vakcine u Evropskoj uniji, iako ona nije još uvek odobrena u bloku.

Ruska vakcina Sputnjik V, koja se već uveliko koristi u Rusiji i odobrena je za upotrebu u više od 70 zemalja, još je u pregledu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske agencije za lekove (EMA).

„Postoji ogromna potražnja za ruskom vakcinom širom sveta, tako da Mađarska ima ekonomski interes da učestvuje u proizvodnji“, rekao je ministar Sijarto i dodao da su Mađarska i Rusija potpisale „politički sporazum“ o proizvodnji vakcine Sputnjik V u Mađarskoj, prenosi agencija Rojters.

Mađarska u svojoj kampanji masovne vakcinacije najviše je koristila kinesku vakcinu Sinofarm, kao i Sputnjik, zajedno sa vakcinama zapadnih proizvođača, iako ni jedna od njih dve nije dobila odobrenje za hitnu upotrebu u EU.

Kako se navodi, bez odobrenja EMA-e, Rusima, kao i stotinama hiljada Mađara koji su vakcinisani Sputnjikom teže je putovanje širom EU.

SZO je juče saopštila da je postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine Sputnik-V obustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura, a iz SZO je izražena nada da će postojeći nedostaci „uskoro biti otklonjeni“.

Još uvek nije jasno kada će Evropska agencija za lekove odobriti vakcinu Sputnjik V.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.