Mađarska spremna za vakcine, prvo prima 5.000 medicinara

BUDIMPEŠTA – Mađarska je spremna za vakcinaciju protiv korona virusa i pripremljeni su svi protokoli za rukovanje i čuvanje zaliha vakcina, potvrdili su danas iz ministarstva zdravlja.

Prva pošiljka koju Mađarska dobija imaće „simboličnu količinu“, koja će biti dovoljna samo za vakcinaciju 5.000 zdravstvenoih radnika, ali se dalje isporuke očekuju pre kraja godine, a kasnije će se nastaviti, naglasila je Cecilija Miler, glavni državni zdrvstveni inspektor na konferenciji za novinare.

Evropska agencija za lekove danas je dala preporuku za korišćenje Fajzer/Biontek vakcine za zemlje Evropske unije, pa Miler navodi da će
„imunizacija zdravstvenih radnika početi u roku od nekoliko dana“.

Ona je, prenosi MTI, najavila i da kada se sprovede vakcinisanje zdravstvenih radnika, imunizacija će se nastaviti prema nacionalnom planu vakcinacije, a prve vakcine će se davati zaposlenima u centralnoj bolnici u Budimpešti, a nastaviće se na još 25 lokacija.

Miler je rekla da su trenutna istraživanja pokazala da su dostupne vakcine efikasne i u borbi protiv novih sojeva virusa, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.