U trendu

Mađarska za bilateralne ugovore o sertifikatima o vakcini

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada je ovlastila svog ministra spoljnih poslova za sklapanje bilateralnih sporazuma o priznavanju sertifikata o vakcini protiv kovida-19, što bi građanima omogućilo putovanja među zemljama potpisnicama, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš.

„Vlada je ovlastila ministra spoljnih poslova za sklapanje bilateralnih sporazuma o priznavanju sertifikata o vakcinama sa svim zemljama koje su otvorene za to“, izjavio je Guljaš, a prenosi agencija Rojters.

Mađarska je jedina država EU koja je odobrila i primenila ruske i kineske vakcine pre nego što ih je odobrila Evropska agencija za lekove.

Mađarska je do sada dobila 3,5 miliona vakcina „Sputnjik V“ i „Sinofarm“ i 3,6 miliona vakcina u okviru procesa nabavke EU, uključujući od kompanija „Fajzer/Biontek“, „Moderne“ i „AstraZeneke“.

Mađarska je do danas vakcinisala 3,87 miliona ljudi, što predstavlja skoro 40 odsto njenog stanovništva, dok je ukupan broj slučajeva zaraženih korona virusom porastao na 776.983, a preminulo je 27.358 lica.

Guljaš je dodao i da Mađarska očekuje da će sutra dostići cifru od četiri miliona vakcinisanih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.