Majkl Pens se vakcinisao, kao i Pelosi i Mič Mekonel

VAŠINGTON – Potpredsednik SAD Majkl Pens vakcinisan je danas protiv kovida 19 pred televizijskim kamerama kako bi uverio Amerikance da je vakcina bezbedna.

„Ništa nisam osetio. Odlično urađeno“, rekao Pens nakon što je vakcinisan.

On je ocenio da je brzina kojom je vakcina razvijena „medicinsko čudo“, preneo je Glas Amerike.

“Dolazi nada. Američki narod može da bude uveren da imamo jednu, i možda za nekoliko sati, dve bezbedne vakcine“, rekao je Pens, ukazujući na očekivanu odluku Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu vakcine kompanije „Moderna“.

Prvo je odobrena vakcina kompanije Fajzer i njenog nemačkog partnera Bajonteka.

Na događaju u Beloj kući, vakcinu su primili i Pensova supruga Karen i glavni američki zdravstveni zvaničnik Džerom Adams.

Vakcinu protiv korona virusa danas su primili i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Administracija predsednika Donalda Trampa pomogla je da vakcinacija protiv korona virusa počne ranije nego što su čak i pojedini u njegovom kabinetu očekivali, pokretanjem kampanje za brzi razvoj i distribuciju vakcine na proleće.

Portparol Bele kuće rekao je da je Tramp i dalje spreman da bude vakcinisan i da će primiti vakcinu kada za to bude pravo vreme.

U međuvremenu, Pens je preuzeo glavnu ulogu u tom pogledu – ove nedelje je obišao objekat za proizvodnju vakcina, pre nego što je i sam vakcinisan u javnosti.

Pensov primer uskoro bi mogli da slede i drugi politički lideri, što je deo kampanje da se javnost uveri u bezbednost vakcina, koje su odobrene nakon obimnih kliničkih ispitivanja i naučne revizije, navodi Glas Amerike.

Bivši predsednici Bil Klinton, Džordž Buš mlađi i Barak Obama ranije su saopštili da su spremni da se vakcinišu javno, a novoizabrani predsednik Džozef Bajden i njegova supruga Džil primiće vakcinu u ponedeljak, saopštili su Bajdenovi saradnici.

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči, koji je imenovan za Bajdenovog glavnog zdravstvenog savetnika, rekao je da će se vakcinisati čim bude mogao i da čeka da doze stignu u Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

„Nadam se da će to biti u narednih nekoliko dana“, rekao je Fauči danas za televiziju En-Bi-Si.

Za obe vakcine su potrebne dve doze, a prioritetne grupe za vakcinaciju su zdravstveni radnici i štićenici domova za stare, kao i zaposleni u domovima, navodi VOA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.