Makron: EU spremna da deluje da spreči ekonomsku nestabilnost

Zemlje Evropske unije spremne su zajedno da preduzmu „neophodne mere“ da bi se „izbegao svaki oblik finansijske i ekonomske nesatbilnosti“ izazvan krizom koronavirusa, rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.

On je u izjavi posle sastanka putem video linka sa svojim evropskim kolegama izrazio želju da evropska dvadesetsedmorica donesu odluke kojim bi se osiguralo da budžetska ograničenja ne budu prepreka mogućim merama za podršku privredi.

Po njegovoj oceni restrikcije koje su uvele Austrija i Slovenija o zatvaranju svojih granica sa Italijom, najteže pogodjenom evropskom zemljom epidemijom korona virusa, su „loša odluka“.

Slovenija je objavila da zatvara svoju kopnenu granicu sa Italijom, a Austrija da drastično ograničava ulaz putnika iz Italije na njenu teritoriju.

Makron je rekao da tako drastične mere izolacije kao one što je Italija donela za sada nisu potrebne u Francuskoj, ali da „nisu isključene“.

„Danas nema potrebe da se preduzmu takve mere, ali ukoliko sutra ili prekosutra bude bilo razloga da se to uradi, objasnićemo to i možda ćemo ih preduzeti“, rekao je Makron u odgovoru na pitanje novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.