U trendu

Makron: Ne žalimo zbog odbijanja trećeg lokdauna

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne žali zbog odbijanja uvođenja trećeg lokdauna u borbi protiv korona virusa, iako se zemlja sada suočava sa rastućim infekcijama koje opterećuju bolnice, a više od 1.000 ljudi umire svake nedelje.

Makronova vlada je naglasila važnost odlaska dece u škole i rada preduzeća, u trenutku kada je pandemija ušla u svoju drugu godinu.

„Bili smo u pravu što nismo uveli lokdaun u Francuskoj krajem januara, jer nismo imali eksploziju slučajeva koju je svaki model predviđao“, izjavio je Makron kasno sinoć na kraju samita EU, a prenosi agencija AP.

„Neće biti mea culpa (moja krivica). Ne kajem se i neću priznati neuspeh“, poručio je Makron.

Brojni medicinski radnici već nedeljama pozivaju francusku vladu da uvede jača ograničenja, posebno zbog zaraznijeg i opasnijeg soja virusa koji je prvo identifikovan u Velikoj Britaniji, a sada dominantan u Francuskoj.

„Situacija s nula-kovidom ne postoji i to je tačno za svaku zemlju u Evropi. Nismo ostrvo, a čak i ostrva koja su se zaštitila, ponekad su se suočavala s vraćanjem virusa. Ali smo smatrali da s policijskim časom i merama koje smo imali, možemo da se izborimo“, poručio je Makron.

Francuska je četvrta u svetu po broju zaraženih virusom, i među zemljama je sa najvećim brojem preminulih – sa 93.378 izgubljena života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.