U trendu

Makron: S Janšom o predsedavanju EU, ali i Z.Balkanu

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će s premijerom Slovenije Janezom Janšom razgovarati u Parizu o prioritetima slovenačkog predsedavanja EU, bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, naročito na Zapadnom Balkanu i susedstvu EU.

Makron je to rekao uoči sastanka sa Janšom, a Janša je istakao da će glavni prioritet slovenačkog predsedavanja EU biti jačanje otpornosti EU na krize, kao što su pandemije i sajber napadi, kao i ubrzanje napora za proširenje EU na Zapadni Balkan.

Kako prenosi STA, Janša se danas sastao u Parizu sa Makronom kako bi razgovarali o predsedavanju Savetu EU, koje će Slovenija preuzeti u drugoj polovini 2021, a Francuska odmah potom, u prvoj polovini 2022. godine.

Francuski predsednik je istakao da će dve zemlje predsedavati ovom telu u vanrednim kolnostima, pošto se Evropa bori sa pandemijom korona virusa i pokušava da izbegne ekonomsku krizu i poručio da je zato potrebna koordinacija između dve zemlje.

„Zbog toga moramo da budemo savršeno koordinisani“, rekao je Makron.

Makron je poručio da Evropa mora da ostane ujedinjena u borbi sa zdravstvenom krizom.

On je dodao da će vakcinacija omogućiti oprezan povratak u normalan život i pozvao na veća ulaganja u razvoj i proizvodnju vakcina, prenosi STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.