U trendu

Makron: Slobodan izvoz iz SAD pa odricanje od patenata

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da odustane od ograničenja izvoza vakcina protiv KOVID-19 i komponenata za njihovu izradu.

On je na samitu Evropske unije u Portugaliji u obraćanju novinarima poručio da bogate države moraju da podele svoje kapacitete za vakcine i tako pomognu manje razvijenim državama.

„Vrlo jasno podstičem SAD da stanu na kraj zabrani izvoza za vakcine kao i za komponente, jer se time sprečava njihova proizvodnja“, rekao je Makron, prenosi AP. On je naglasio da stotine komponenti ulazi u vakcine.

Pomenuo je „Kurevak“, kao primer kompanije koja ne može da proizvede vakcinu protiv Kovid 19 u Evropi, jer su potrebne komponente blokirane zabranom izvoza u SAD.

Makron i drugi lideri EU insistiraju na tome da se pre svega proizvodni kapaciteti moraju proširiti, a njihov stav je i da razvijene države takođe treba da povećaju donacije u vakcinama siromašnijim zemljama.

Tek nakon toga, smatra francuski predsednik , debata o odricanju od patenata može da ima uticaja.

„Danas na svetu ne postoji fabrika koja ne može da proizvodi vakcine za siromašne zemlje zbog problema s patentima“, rekao je Makron.

Bez obzira na odluku SAD da smanje distribuciju američkih vakcina van granica kako bi prvo mogle da imunizuju sopstvenu populaciju, slično odluci Britaniije, EU je postala jedan od najvećih izvoznika vakcina protiv koronavirusa na svetu, sa otprilike 200 miliona doza otpremljenih u 90 zemalja, isto onoliko koliko je distribuirala svojim građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.