U trendu

Makron: Vlada Crne Gore ima podršku Francuske na evropskom putu

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručio je da Vlada Crne Gore ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić razgovarao je večeras putem video linka sa francuskim predsednikom, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera. Teme razgovora bile su, kako se navodi, bilateralni odnosi, evrointegracije, regionalna saradnja i epidemiološka situacija.

„Želim da idemo napred u okviru strateških odnosa izmedju Francuske i Crne Gore. Želim da uspete da se izborite sa korupcijom i izgradite institucije vaše zemlje. Svaki put kada želite da razgovorate o nekim temama, ja ću biti tu sa vama“, kazao je Makron.

Predsednik Francuske je naglasio da Francuska želi da bude prisutna u celom regionu i da učestvuje u ekonomskim projektima, kao i da pomogne u oblasti vladavine prava.

Makron je pozvao Krivokapića da poseti Francusku, poručivši da bi voleo uskoro da poseti Crnu Goru.

Krivokapić je poručio francuskom predsedniku da posebno ceni iskazanu spremnost Francuske da podrži reformske procese u Crnoj Gori i ispunjavanje obaveza iz zahtjevne evropske pregovaračke agende.

Predsednik Vlade Crne Gore istakao je da, čak ni u otežanim uslovima usled pandemije korona virusa, visok stepen solidarnosti i uspešne saradnje Crne Gore i Francuske nisu izostali, i zahvalio na pomoći Francuske zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Krivokapić je naglasio da je Vladi Crne Gore članstvo u EU strateški cilj na kom njegova Vlada dosljedno radi i ulaže maksimum napora, kroz 100 odsto usklađenosti vanjske i bezbednosne politike sa politikama EU.

Krivokapić je zahvalio na kontinuiranoj podršci u oblasti evropskih integracija koju Francuska pruža Crnoj Gori kako bilateralno, tako i kroz aktivno učešće u Berlinskom procesu.

„Za Crnu Goru je od suštinskog značaja da podrška Francuske integracionom procesu u EU ne posustane, već da se kontinuirano unapređuje i proširuje. Mi smo spremni da, naročito u periodu francuskog predsjedavanja EU, intenziviramo saradnju i postignemo rezultat koji je primeren državi ­kandidatu, koja je trenutno najbliža članstvu u EU“, rekao je premijer Krivokapić.

Predsednik Vlade je naglasio da je crnogorsko-francuska saradnja prisutna u mnogim oblastima, ali i da svakako postoji ogroman potencijal za njihovo dalje unapređenje. Krivokapić je naglasio da veoma ceni podršku Francuske u promociji Crne Gore kao privlačne investicione i bezbedne turističke destinacije.

„Za Crnu Goru je od izuzetnog značaja snaženje naše saradnje u oblasti turizma, jer primećujemo sve veće interesovanje francuskih turista da odmor provedu u Crnoj Gori. Nadamo se da će postojeći napori koje Vlada ulaže u proces masovne imunizacije uroditi plodom i da će Crna Gora leto dočekati kao covid-bezbedna destinacija“, rekao je premijer Krivokapić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.