U trendu

Makron: Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron ugostio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio da Srbija zauzima važno mesto za Francusku, a da je šefu srpske države posebno zahvalan što je u Parizu u ovakvim okolnostima.

Makron i Vučić su se pre bilateralnog razgovora, ispred Jelisejske palate obratili medijima, a Makron je istakao da mu je u sećanju sjajan doček koji mu je priređen u Beogradu 2019. godine.

„Imam divno sećanje tih zajednickih toplih momenata sa srpskim narodom“, rekao je Makron.

On je ukazao da je pandemija korona virusa sve naterla da izmene način funkcionisanja.

„Ali, moramo da nastavimo da radimo zajedno, sa susedima, ali i posebno sa Zapadnim Balkanom i Srbiju, zbog mesta koje Srbija ima za nas“, poručio je Makron.

On je podsetio da je njegova namera da ojača EU, te da je u tom kontekstu dijalog koji se održava već tri godine suštinski važan.

Makron je podsetio da je prošle godine definisana nova medotologija za pristup EU, te zahavlio Vučiću koji je, kaže, od početka iskazao raspoloženje za tu novu metodologiju, kako bi ispunio obaveze da ubrza reforme i neohodan napredak Srbije na putu ka EU.

On je naveo i da se nada da će Francuska i EU da budu prisutnije u oblastima obrazovanja, kulture, ekonomije i investicija i zdravlja.

Makron je istakao da će sa Vučićem razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da je to važan proces pregovaranja, koji se vodi pod nadležnošću EU.

„Želim da istaknem svu podršku sa naše strane, kao i predstavniku Miroslavu Lajčaku. Podržavam ovo, uz kancelarku Angelu Merkel“, rekao je Makron.

On je dodao i da se prethodne godine pratilo šta se događa na KiM, kao i ono što se sada dešava.

„Predsednik Vučić je preuzeo nekoliko puta rizik kada je hteo da predloži neka inovativna rešenja. Tu sam da podržim rešenja koja mogu da dopuste da napredujemo u ovom pitanju“ rekao je Makron uz konstataciju da je reč o temi koja je od ključnog značaja za našu zemlju.

“ To su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da najzad rešimo to važno pitanje u srcu Evrope“, rekao je Makron.

On je rekao da njegovu podršku imaju svi koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine.

„Imaćete moju podršku i angažman i biću uz vas po pitanju normalizacije odnosa, ali i putu koji teži da se izgradi stabilnost i mir u regionu. Znam da je to i vaš lični cilj“, rekao je Makron obraćajući se predsedniku Vučiću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.