U trendu

Malezija: Policija blokira proteste opozicije protiv vlade

KUALA LUMPUR – Malezijska policija je danas onemogućila opozicione poslanike da demonstriraju zbog dvonedeljnog zatvaranja malezijskog parlamenta, za koji smatraju da je još jedna smicalica premijera Muhjidina Jasina s ciljem da se izbegne glasanje o poverenju.

Umesto održavanja veoma važne sednice parlamenta, premijer Muhjidin Jasin je naredio odlaganje i zatvaranje parlamenta na dve nedelje.

Ministarstvo zdravstva je saopštilo da se parlament smatra mestom visokog rizika jer su četiri od 11 slučajeva kovida-19 otkrivena upravo među osobljem parlamenta, prenosi AP.

Nakon što je inicirao rušenje reformske vlade koja je formirana posle izborne pobede 2018. godine, Muhjidin Jasin je od marta 2020. godine predvodio nestabilan i nelegitiman koalicioni savez.

Nakon što je kralj Malezije Abdulah ukorio Muhjidinovu vladu jer je parlament dovela u zabludu o statusu uredbi donetih tokom sedmomesečnog vanrednog stanja zbog koronavirusa, parlament je suspendovan zbog pandemije i nije postupio po predlogu opozicije koja je dovela u pitanje privremenu obustavu rada tog tela.

Desetine opozicionih poslanika okupljenih danas u blizini parlamenta nosile su transparent tražeći ostavku premijera i njegove vlade koju optužuju za kukavičluk i poručuju joj da će „na kraju morati da se suoči s narodom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.