Mario Dragi položio zakletvu za novog šefa italijanske vlade

Mario Dragi danas je položio zakletvu za novog predsednika Vlade Italije pošto je prethodno osigurao veliku parlamentarnu većinu i predstavio sastav svoje nove vlade čiji zadatak je da izvuče Italliju iz političke i zdravstvene krize.

„Zaklinjem se da ću biti veran Republici“, rekao je bivši predsednik Evropske centralne banke, na inauguracionoj ceremoniji u predsedničkoj palati pred predsednikom Serdjom Matarelom, koja je direktno prenošena preko televizije.

Dragi koga još zovu Super Mario zbog uloge u dužničkoj krizi evro zone 2012. godine, će u sredu izaći pred Senat a zatim u četvrtak pred Predstavnički dom gde će se glasati o poverenju njegovoj vladi.

Dragi koji nasledjuje Djuzepea Kontea, primoranog da podnese ostavku posle raspada njegove koalicije, izabrao je čoveka od poverenja Danijela Franka za ključnog ministra ekonomije.

Šezdesetsedmogodišnji Franko koji se smatra jednim od najboljih stručnjaka javnih finansija u zemlji je najveći deo karijere proveo u Banci Italije, gde je Dragi bio guverner, i postao broj dva u toj banci početkom 2020.

Dragi se ipak opredelio za kontinuitet za više drugih važnih mesta. On je tako potvrdio Luidjija Di Maja, visokog zvaničnika Pokreta pet zvezdica, na mestu ministra spoljnih poslova, tehnokratu Lučanu Lamorgeze na mestu ministarke unutrašnjiih poslova i Roberta Sperancu, iz male levičarske partije LEU, na mestu ministra zdravlja.

Novi premijer je vešto izmešao tehnokrate i političke zvaničnike birajući sposobne ličnosti iz svih partija koje su mu pružile podršku bez uključenja vodja tih stranaka.

On je takodje najavio formiranje super Ministarstva ekološke tranzicije na čijem čelu će biti ugledni fizičar Roberto Čingolani, koji je od septembra 2019. na čelu tehnoloških inovacija kod italijanskog giganta aeronautike Leonarda.

Od kada ga je predsednik Matarela pozvao 3. februara Dragi je vodio pregovore sa svim političkim partijama u parlamentu koje su mu dale podršku da formira raznoliku vladu u kojoj su okupljeni predstavnici Demokratske stranke, ekstremno desničarske Lige Matea Salvinija i desne partije Napred Italija Silvija Berluskonija.

U četvrtak je antisistemski Pokert pet zvezdica, takodje dao zeleno svetlo Dragiju, i time je uklonjena poslednja prepreka za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Medjutim, za 73-ogodišnjeg Dragija teškoće tek počinju. Italija, gde se broj umrlih od korona virusa približava granici od 100.000, zabeležila je 2020. godine pad BDP-a od 8,9 odsto, jedan od najvećih padova BDP-a u evro zoni. Treća po veličini privreda u evrozoni mnogo računa na pomoć od više od 200 milijardi evra iz evropskih fondova, koji je obećan pod uslovom da se do kraja aprila Briselu predoči detaljan plan troškova.

Medju prioritetima Dragijeve vlade je i ubrzanje kampanje vakcinacije, pogodjene kao i druge evropske zemlje sporim snabdevanjem. Za sada je samo 1,2 miliona od 60 miliona Italijana vakcinisano.
Iako za sada Dragija doživljavaju kao „spasioca nacije“ on će morati da se pokaže vrlo veštim da ostane na čelu vlade dugoročno naspram političkim partijama koje će se sve više uzdrmati sa približavanjem narednih izbora predvidjenim za 2023. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.