U trendu

Mario Dragi u petak predstavlja plan oporavka Italije

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi u petak će predstaviti vladi nacrt plana oporavka Italije, rekla su danas tri izvora iz italijanske vlade.

Italija planira da potroši više od 220 milijardi evra iz fondova
Evropske unije i nacionalnih fondova za oživljavanje ekonomije koja je pogođena korona virusom, navedeno je u nacrtu u koji je Rojters imao uvid.

Nacrt, koji je još predmet pregovora u vladajućoj koaliciji, uključuje desetine projekata vezanih za ekološku tranziciju, digitalizaciju, infrastrukturu, obrazovanje i istraživanje, socijalnu inkluziju i zdravstvo. Jedan od glavnih projekata, vredan više od 10 milijardi evra, ima za cilj da zgrade učini energetski efikasnijim i otpornim na zemljotrese.

Više od šest milijardi evra predviđeno je za širokopojasne, 5G i satelitske tehnologije.

Rim ima pravo na 191,5 milijardi evra bespovratnih sredstava i jeftinih zajmova iz takozvanog Evropskog fonda za oporavak i otpornost (RRF), koji je ključna komponenta hitnog programa osmišljenog da pomogne zemljama EU koje su najteže pogođene korona virusom.

Vlada planira da se dodatno zaduži sa 30 milijardi evra na ukupno 221,5 milijardi evra koje će investirati u etapama do 2026. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.