U trendu

Mas: Nerešeni odnosi BG i PR koče razvoj u regionu

BERLIN – Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas je, pred posetu Prištini i Beogradu, poručio da na licu mesta želi da utvrdi kako Nemačka može da podrži dijalog za normalizaciju odnosa.

„Još uvek nerešeni odnosi Srbije i Kosova koče razvoj dve zemlje i celog regiona, a time i dalje približavanje EU. Želim na licu mesta, zbog toga, da sagledam kako možemo podržati dve zemlje u dijalogu normalizacije pod posredovanjem EU“, naveo je Mas u saopštenju.

Stupanje na dužnost nove vlade u Prištini, prema njegovim rečima, je za to pravi trenutak.

„Istovremeno investiramo, otvaranjem naše nove ambasade u Beogradu, vidljivo u naše odnose sa Srbijom. Tim podvlačimo i naše opredeljenje da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU“, naglasio je Mas.

Mas je ukazao da je pandemija korona virusa ponovo jasno pokazala koliko je sudbina Nemačke, EU i zemalja Zapadnog Balkana povezana.

„Niko u Evropi ne može ostati nepogođen uspehom i neuspehom suseda“, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, ključni momenat u zajedničkoj borbi protiv virusa je što sada EU može da deli napreadak u vakcinaciji sa zemljama Zapadnog Balkana.

U razgovorima u Prištini i Beogradu, najavio je, biće reči i o tome kako zajednički mogu da se ekonomske i socijalne posledice što bolje ublaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.