U trendu

Mašina steriliše knjige kao borba protiv korone u Japanu

TOKIO – Biblioteke širom Japana od sada koriste mašinu koja steriliše knjige pomoću ultraljubičastog svetla, što daje sigurnost i uverenje posetilaca da mogu bezbedno da iznose iznajmljene knjige tokom pandemije korobne, javila je agencija Rojters.

Biblioteka Narimasu u Itabašiju, severno od Tokija, poseduje tu mašinu instaliranu još od 2018. godine, ali je direktor te ustanove naglasio da se ona sada koristi trostruko više.

Čitaoci mogu da koriste mašinu koja se nalazi odmah pored prednjeg dela stola u biblioteci, nakon što uzmu knjige, a zatim opet po povratku, ali sve to nije obavezno, odnosno nije uslov da se jedino tako sme ući u biblioteku.

Upravnici biblioteka u zemlji instaliraju tu mašinu za šta je potrebno 30 sekundi da se knjiga steriliše pomoću UV svetlosti i onda korisnici samo treba da “lepršaju” stranicama da bi očistili prašinu.

Za mnoge od onih koji su bili u biblioteci, ta mašina je bila pođednako iznenađenje, koliko im je odbojna pomisao na Kovid 19.

Korisnik Eriko Isozaki koja dolazi u biblioteku jednom nedeljno da pozajmljuje dečije knjige,rekla je da je mašina veoma zabavna njenom sinu, jer je on bio fasciniran upravo plavim ultraljubičastim svetlom, kao prava atrakcija.

„Nisam sigurna koliko je ovo efikasno, ali mislim da je bolje i to nego da nemamo ništa, a i zabavno je, jer izgleda da moje dete baš uživa u gledanju mašine”, izjavila je Isozaki.

Mnogi od njih su koristili mašinu prilikom vraćanja knjiga, kao što je to činio 77-godišnji Jasuhita Kobajaši, koji je takođe izrazio blagu sumnju kao prethodna korisnica.

„Osećam olakšanje, jer sterilišem knjige, ali nisam siguran da li je stvarno efikasan način”.

Iako je Japan izbegao veliku stopu smrtnosti usled napada Kovida 19, u odnosu na tragedije u drugim zemljama, sada se to menja dolaskom trećeg talasa korona virusa.

Od prošle srede Japan je prijavio 167 330 zaraženih i 2 458 umrlih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.