Maskirani simptom zaraze korona virusom

Podmukli su neki simptomi…

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tome da i konjuktivitis, poznat i kao „crvenilo oka“, kod nekih pacijenata može da ukazivati na rani znak zaraze korona virusom.

Društvo je preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledaju pacijente sa upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme.

Pritom se oftalmolozi pozivaju na dve kineske studije sprovedene na pacijentima koji su hospitalizovani zbog koronavirusa. U prvoj je konjuktivitis pronađen u proseku na svakom tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakom dvanaestom.

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija – gubitak čula mirisa. U Nemačkoj je to ustanovljeno kod dvoje od troje pacijenata. U Južnoj Koreji, gde je testiranje bilo najraširenije, kod njih je 30 odsto.

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom – povišena temperatura, suvi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripa koji nastupaju naglo, simptomi COVID-19 u ranoj fazi se razvijaju danima.

Neki kliničari su među retkim ranim simptomima detektovali i grlobolju i gastrointestinalne probleme.

(Hina/dpa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.