Masovni testovi u Slovačkoj na korona virus

BRATISLAVA – Nekoliko hiljada Slovaka je danas čekalo u redovima da se testiraju na korona virus, brzim antigen testovima, u oblastima koje su najteže pogođene novozaraženima, preneo je Rojters.

Vlada se nada da će brzi antiget testovi, uz pomoć karantina, doneti povoljne rezultate u borbi sa korona virusom.

Ljudima koji se testiraju je ponuđen podsticaj za učesće, pošto svi koji budu negativni imaće dokument koji im omogućava manje striktna pravila, što zanci da mogu bez problema da idu od kuće do posla, da se šetaju gde hoće i da ulaze u banke i pošte.

Oni koji ne budu radili test, suočiće se sa jačim karantinom, uključujuci i zabranu rada u zajednici.

„Nisam razmišljao dva puta kada sam čuo za ponudu. Radim u drugom distriktu i moram da imam negativan test“, rekao je Tomas Spisiak, menadžer prodaje u tekstilnoj firmi, nakon što je uradio test u mestu Dolni Kubin, preneo je Rojters njegove reči.

Dobrovoljni testovi, na oko 235 mesta u četiri severne regije Slovačke u kojima živi oko 180.000 ljudi, biče urađeni do nedelje.

Vlada je odlučila da ne testira decu ispod deset godina, a zamolila je starije građane da ne izlaze iz kuće bez preterane potrebe, ali su neki, ipak, odlučili da se testiraju, dodaje Rojters.

Među testiranima je i 800 vojnika i 1.400 članova državnog osoblja.

Oni koji budu pozitivni, biće u izolaciji najmanje deset dana.

Slovačka je kupila 13 miliona brzih testova od kompanije iz Južne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.