U trendu

Masovno vakcinisanje za dve- tri sedmice, nema dovoljno doza

ZAGREB – Masovna vakcinacija u Gradu Zagrebu će početi za dve do tri sedmice, jer vakcina nema dovoljno, izjavio je danas direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zvonimir Šostar i dodao da povratak u normalu očekuje tek na jesen.

U Hrvatsku je, kazao je, do sada stiglo 46.000 doza vakcina protiv korona virusa, od kojih je Zagreb dobio gotovo četvrtinu i u toku je vakcinacija hitnih službi – vatrogasaca i pripadnika policije.

„Za njih moramo sačuvati odmah i drugu dozu jer ne znamo kada će nam ponovno stići pošiljka vakcina Moderne, a ne smemo da dopustimo da ne prime drugu dozu“, rekao je Šostar za hrvatski Javni servis HRT.

Plan NZJZ je da, kako je rekao, vakcinisanje bude obezbeđeno za ceo grad, ali da za sada nema dovoljno doza.

„Jučer je pristiglo 3.900 doza Fajzerove vakcine, od kojih je 1.800 već otišlo u domove za starije i nemoćne kako bi primili drugu dozu, a oko 1.000 je otišlo u KBC Zagreb, i ostalo je oko 900 doza za nastavak dalje vakcinacije“, naveo je Šostar.

Vakcinisanje građana, dodao je, počeće tek za dva tri dana, kada bude dovoljno doza za masovniju imunizaciju.

„U Hrvatskoj za sada imamo dve vakcine, a 29. januara regulatorna tela Evropske unije odobriće i AstraZeneca, koja je ‘starinska’ vektorska vakcina, rekao je Šostar i dodao da je on primio fajzerovu i da nema nikakvih nuspojava.

Dodao je da se vrsta vakcine ne može birati i dobija se ona koja je dostupna u trenutku imunikacije.

Kazao je da vrsta vakcine nije bitna jer sve tri dokazano štite od virusa.

Govoreći o povratku u normalu, Šostar je rekao da se to neće dogoditi kada se očekivalo.

„Treba vakcinisati jako puno ljudi, razmak između dve vakcinacije je minimalno tri sednmice za Fajzerovu vakcinu, a četiri do pet za vakcinu Moderne. Očekujemo da ćemo moći normalno da živimo nažalost tek na jesen“, rekao je Šostar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.