U trendu

Matić: Ne očekujem da će EU skinuti Srbiju sa zelene liste

Ministarka turizma Tatjana Matić izjavila je danas da ne očekuje da će Evropska komisija u avgustu doneti odluku da Srbiju skine sa „zelene liste“ zbog povećanja broja zaraženih korona virusom na dnevnom nivou.

Matić je za televiziju Prva izjavila da „podaci nisu dobri“, ali da je više za očekivati „preispitivanje“ odluke u septembru, nakon povratka turista sa letovanja i početka školske godine, kada se očekuje veliki skok u broju zaraženih korona virusom.

„Mi smo kao država i pre 15. juna imali bilateralne sporazume sa mnogim zemljama članicama EU i mogli smo da putujemo u Grčku, Madjarsku, Hrvatsku i Sloveniju“, kazala je Matić i dodala da će eventualno skidanje sa zelene liste značiti da će se „uslovi za ulazak u neke zemlje članice EU pooštriti“, a ne zabranu ulaska.

Matić je navela da će pooštravanje mera za odlazak u inostranstvo najviše osetiti oni koji se nisu vakcinisali protiv korona virusa, jer mnoge zemlje uvode pravila da u zatvorene prostore može da se udje samo sa potvrdom o vakcinaciji, a da je sigurno „da će oni koji su vakcinisani putovati bez većih problema“.

Ministarka je navela da je ove godine u Srbiji za 29,3 odsto povećan broj turista, koji dolaze pre svega iz Rusije i Brazila, i da smo već „prešli tri miliona noćenja“.

Prema njenim rečima, povećan je i broj domaćih turista, od 20 do 40 odsto u pojedinim mestima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.