U trendu

Matić: Vreme je da se radi na planu oporavka turizma

OVČAR BANJA – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je kriza izazvana pandemijom korona virusa najviše pogodila sektor turizma i da će Srbija ove godine zabeležiti gubitak od oko milijardu evra.

Matić je novinarima, nakon posete Ovčarsko-kablarskoj klisuri sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Irenom Vujović, kazala da se na kraju teške 2020.godine vidi svetlo na kraju tunela dolaskom prvih vakcina u Srbiju i da je vreme da se radi na planu oporavka.

Ona je istakla da će se u izradu plana oporavka turizma primeniti naučene lekcije iz 2020.godine, a jedna od ključnih je da je moć domaćeg turizma ogromna i da je bila nepravedno zapostavljena.

“Još jedna važna lekcija je da se prirodna bogatstva i nacionalne vrednosti Srbije ne smeju nikada zapostaviti i zanemarivati, kao što se to dešavalo decenijama unazad”, rekla je Matić.

Matić je kazala da je 2019.godina bila rekordna po deviznom prihodu u sektoru turizma, navodeći da je taj iznos bio 1,4 milijarde evra i sa posetom od više od četiri miliona turista.

Matić je zahvalila premijerki Ani Brnabić na razumevanju i podršci koju je dala turizmu kroz set mera koje su bile usmerene na umanjenje negativnih posledica kovida 19 u sektoru turističko-ugostiteljske privrede, ukupne vrednosti devet milijardi dinara.

“Moram da iskažem lično zadovoljstvo što se danas nalazimo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koja svojom prirodnom lepotom zaslužuje da bude simbol Srbije kao turističke destinacije u narednom periodu”, rekla je Matić i dodala da će kraljica srpskih predela konačno dobiti ruho kakvo zaslužuje.

Prema rečima ministarke, Ovčarsko-kablarska klisura je jedna od najatraktivnijih regija koju godišnje poseti više od 475.000 turista, a samu klisuru više od 200.000.

“Naš cilj je da nastavimo sa ulaganjem u turističku infastrukturu. Mi smo u periodu od 2015. do 2020. u ovaj kraj uložzili kroz razlicicte prijekte 58,7 miliona dinara. Sada smo namenili 34 miliona dinara za izradu pristaništa i trga u Ovčar banji”, rekla je Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.