Meksiko: Medicinska sestra prva vakcinisana protiv kovid-19

MEKSIKO SITI – U Meskiku je u četvrtak vakcinisana prva osoba protiv kovid-19, a reč je o 59-godišnjoj glavnoj sestri na odeljenju za intenzivnu negu u prestonici zemlje, prenosi Rojters.

U ceremoniji koja je emitovana na nacionalnim medijima, vakcinisana je 59-godišnja medicinska sestra Marija Irene Ramires, glavna na odeljenju za intenzivnu negu u prestoničkoj bolnici „Ruben Lenjero“.

„Ovo je najbolji poklon koji sam mogla da dobijem u 2020. godini“, rekla je Ramiresova i dodala da će joj vakcina dati snagu da nastavi da vodi „rat“ protiv pandemije.

Zvaničnici su kasnije naveli da će vakcine početi da primaju zdravstveni radnici u drugim delovima zemlje.

Vakcina koju su proizvele kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ prva je koja je stigla u Meksiko, a zemlja je takođe postigla dogovor o kupovini doza i od drugih firmi.

U prvoj seriji koja je stigla juče, isporučeno je samo 3.000 doza. Sledeća će sadržati 50.000 doza, a do 31. januara u Meksiko treba da bude isporučeno 1,4 miliona doza „Fajzerove“ vakcine.

U Meksiku je do sada potvrđeno preko 1,35 miliona slučajeva korona virusa. Od početka pandemije preminulo je nešto više od 120.300 obolelih, po čemu se Meksiko nalazi na četvrtom mestu u svetu. Vlada tvrdi da su stvarni podaci najverovatnije znatno veći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.