U trendu

Meksiko: Opšti izbori obeleženi nasiljem

MEKSIKO SITI – U Meksiku se danas održavaju opšti izbori za 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika, a dosadašnju političku kampanju obeležilo je nezapamćeno nasilje čak i za zemlju poput Meksika u kojoj se svakoga dana dogodi prosečno oko 100 ubistava, javlja Rojters.

Izbori se održavaju u jeku epidemije korona virusa, vakcinacije i nasilja kriminalnih klanova, a u predizbornoj kampanji je ubijen 91 političar, uglavnom kandidati opozicije, saopšteno je u izveštaju agencije za bezbedsnosna pitanja Etelekt.

Današnji izbori se smatraju i svojevrsnim referendumom 93,5 miliona birača o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da prodrma i oživi državne institucije.

Predsednik Obrador je ocenio da je sproveo veći deo svog zakonodavnog plana i najavio da bi još nekoliko značajnih pitanja trebalo da se reši tokom druge polovine njegovog mandata.

„Pravni okvir je prilagođen, postoje neki sekundarni zakoni koji su još na čekanju, ali prilično mnogo je urađeno na ustavnim reformama i nedostaje još samo malo da i one budu dovršene. Međutim, urađene su najvažnije, esencijalne stvari“, poručio prošle nedelje Obrador, preneo je Rojters.

Levičar Obrador se zauzeo i za jačanje državne kontrole energetskog sektora i pretio da će oslabiti ili eliminisati nedržavni nadzor nad energetikom u Meksiku i omogućiti bolje snabdevanje energentima siromašnih slojeva društva kroz realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Iako su građani kritikovali vladu i rezultate ostvarene u borbi protiv kriminala, Meksikanci su veoma skeptični i nepoverljivi prema kandidatima nekadašnjih nosilaca vlasti koji su danas u opoziciji, a predsednik Obrador je ostvario značajne političke poene i pridobio naklonost u glasačkom telu zahvaljujući kampanji vakcinacije protiv korona virusa, dodaje Rojters.

„Stojim uz svoga predsednika. Mnogi ga napadaju, ali ja vidim da on postupa ispravno. Glasaću za vladajuću stranku Morena na svim nivoima. Pružićemo mu podršku da okonča svoju misiju“, izjavio je 36-godišnji Luiz Domingez iz države Tlakskala na jugoistoku Meksika.

Veći deo Obradorovih zakonskih reformi je zamrznut jer se čeka sudska arbitraža zbog toga što novi zakonski predlozi nisu kompatibilni sa propisima koje je uvela prethodna administracija o otvaranju energetskog sektora prema privatnom kapitalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.