Meksiko planira prve vakcinacije u trećoj nedelji decembra

MEKSIKO SITI – Meksiko planira da počne sa vakcinacijom građana protiv korona virusa krajem treće nedelje decembra, a prvi na listi za vakcinisanje biće zdrvstveni radnici, saopštila je u utorak Vlada Meksika.

Meksički predsednik Manuel Lopez Obrador rekao je da će vakcina biti dostupna svima i besplatna, kao i da će se vakcinisanje obavljati na dobrovoljnoj osnovi, preneo je AP.

Obrador je dodao i da očekuje da će do kraja 2021. godine biti vakcinisano celokupno meksičko stanovništvo.

Meksički zvaničnici su ranije najavili da će početkom februara početi vakcinacija osoba starijih od 60 godina, nakon čega će vakcinu u aprilu dobiti stariji od 50 godina, a u maju Meksikanci stariji od 40 godina.

Obrador (67) je rekao da će se i sam vakcinisati u februaru, kako je predviđeno za njegovi starosnu grupu, dodaje AP.

Meksička vlada je ranije saopštila da je obezbedila 34,4 miliona doza vakcine Fajzer-BajonTek, kao i da se isporuka prvih 250.000 doza očekuje oko 17. decembra.

Vakcine će stanovništvu deliti meksičke oružane snage, prvo u prestonici Meksiko Sitiju i u severnoj meksičkoj državi Koahula.

U Meksiku je od početka pandemije registrovano 1,18 miliona slučajeva korona virusa, dok su od posledica kovida-19 preminula 110.074 pacijenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.