U trendu

Mere da budu u skladu standardima zaštite ljudskih prava

LJUBLJANA – Neophodno je učiniti sve kako bi se zaštitilo javno zdravlje, ali se mora voditi računa o tome da mere koje se donose za borbu protiv korona virusa treba da budu u skladu sa postignutim standardima zaštite ljudskih prava, uključujući i zaštitu od diskriminacije.

To je izjavila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja učestvuje na Petoj regionalnoj konferenciji tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope u Ljubljani, sa predstavnicima Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Albanije, OEBS-a i direktorkom Evropske mreže tela za ravnopravnost (EKVINET).

Glavne teme o kojima se razgovara su vakcinacija, različit tretman vakcinisanih i nevakcinisanih, kao i uvođenje kovid propusnica, navodi se u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je rekla da je to novo i osetljivo pitanje kako za sve zemlje, tako i za sve evropske institucije za ravnopravnost na koje treba naći adekvatan odgovor što je, kaže, posebno izazovno kada još uvek nema zauzetog stava niti odluke Evropskog suda za ljudska prva, EKVINET-a ili EKRI-ja.

Janković je istakla da država ima pravo da donosi mere za zaštitu zdravlja stanovništva i da neke mere podrazumevaju različito postupanje ili tretman, s tim da ako su srazmerne legitimnom cilju i nužne, ne predstavljaju diskriminaciju.

Naglasila je da je zaštita zdravlja stanovnika legitiman cilj, a vakcinacija najvažnija mera zaštite.

U saopštenju se navodi da se na konferenciji govori i o kovid propusnicama koje su uvedene u nekim evropskim zemljama, uz ocenu da one treba da budu u službi zaštite zdravlja građana i povećanja broja onih koji će se odlučiti na vakcinaciju, ali nikako u cilju kažnjavanja.

Predstavnike regionalnih tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope pre početka konferencije primio je predsednik Slovenije Borut Pahor koji je podržao rad regionalnih tela, navodi se u saopštenju i podseća da je ova regionalna saradnja započeta 2016. godine na inicijativu Srbije – Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.