U trendu

Mere uvedene u Grčkoj biće preispitane iduće nedelje

ATINA – Nove mere koje su od danas na snazi u Grčkoj, sledeće nedelje će ponovo procenjivati komitet eksperata, najavio je danas ministar zdravlja Tanos Plevris.

Nove mere usmerene su na zaustavljanje porasta broja novozaraženih, smanjenje broja hospitalizovanih i smrtnih slučajeva među kovid pacijentima.

Prema novim pravilima koje su premijer i vladini zvaničnici objavili prošle nedelje, ljudima koji nisu vakcinisani protiv korona virusa ili nemaju važeći sertifikat o oporavku više neće biti dozvoljeno da ulaze u zatvorena mesta kao što su bioskopi, pozorišta, muzeji i teretane, preneo je grčki portal Katimerini.

U današnjem razgovoru za grčku TV mrežu ANT 1 ministar zdravstva je precizirao da će se građani koji su primili prvu dozu vakcine, a drugu ne mogu da dobiju iz medicinskih razloga, nakon odgovarajuće evaluacije i stručnog mišljenja, smatrati potpuno vakcinisanim.

Pored toga, on je istakao da će se oni koji su vakcinisani u inostranstvu, a nemaju sertifikat iz Grčke, takođe smatrati potpuno vakcinisanim bez obzira u kojoj zemlji su primili vakcinu, sve dok je formulacija o vakcinaciji odobrena od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

„Vlada niti želi niti namerava da produži obaveznu vakcinaciju. Neće biti opšteg zaključavanja“, rekao je ministar zdravstva Grčke Tanos Plevris i optimistično ocenio da će nove mere pomoći da se suzbije talas kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar