„Merk“ odustaje od vakcine zbog slabih rezultata ispitivanja

VAŠINGTON – Američka farmaceutska kompanija „Merk“ odustaje od dva potencijalna kandidata za vakcinu protiv kovid-19 zbog slabih rezultata u prvim kliničkim ispitivanjima, prenosi AP.

„Merk“ je saopštio da su dobrovoljci dobro podneli vakcinu, ali da je ona podstakla slab imuni odgovor u poređenju sa ostalim vakcinama.

Iz kompanije navode da će fokus preusmeriti na dve moguće terapije za kovid-19, koje tek treba da dobiju odobrenje nadležnih regulatornih tela.

Američka vlada će „Merku“ isplatiti 300,35 miliona evra (356 miliona dolara) za ubrzanu proizvodnju jedne od njenih potencijalnih terapija protiv kovid-19, u sklopu akcije koja ima za cilj da pomagne razvoj vakcina i lekova protiv bolesti izazvane korona virusom.

Taj novac će kompaniji omogućiti da do kraja juna proizvede do 100.000 doza, ukoliko američka Uprava za hranu i lekove izda odobrenje za hitnu upotrebu.

Lek poznat pod nazivom MK-7110 ima sposobnost da smanji štetne efekte preterane reakcije imunog sistema na kovid-19.

„Merk“ se u trku za borbu protiv pandemije uključio kasnije od ostalih najvećih farmaceutskih kompanija, a prošle jeseni počele su prve faze ispitivanja potencijalnih vakcina koje zahtevaju samo jednu dozu.

Vakcine koje su razvile kompanije „Fajzer“ i „Moderna“ su u tom trenutku već bile u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a krajem prošle godine dobile su i dozvolu za hitnu upotrebu.

U SAD se u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja nalazi pet potencijalnih vakcina protiv korona virusa. Rezultati ispitivanja vakcine koju je razvila kompanija „Džonson end Džonson“ i koja se prima iz jedne doze očekuju se uskoro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.