U trendu

Merkel sazvala hitan sastanak o pandemiji korona virusa

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel jutros je sazvala hitan sastanak sa liderima nemačkih saveznih država kako bi razgovarali o pandemiji korona virusa.

Sastanak dolazi nakon jučerašnjeg dogovora o produženju lokdauna do 18. aprila.

Armin Lašet, lider Hrišćansko-demokratske unije i premijer najnaseljenije nemačke savezne države, rekao je u obraćanju regionalnom parlamentu da očekuje vrlo žučnu raspravu o onome što se dogodilo tokom pregovora ranije ove nedelje, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je danas prijavila još 15.813 slučajeva zaraze, čime je ukupan broj porastao na 2.690.523, dok je broj umrlih skočio za 248, na 75.212.

Broj slučajeva zaraze je na stabilnih 108 na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

Na razgovorima održanim u ponedeljak sa liderima 16 nemačkih država, Merkel se zalagala za oštriji stav u borbi protiv pandemije, odustavši od planova za postepeno ponovno otvaranje privrede koji su dogovoreni ranije ovog meseca.

Međutim, u pregovorima koji su potrajali do ranih jutarnjih časova, premijeri pokrajina su se samo dogovorili oko upućivanja apela građanima da ostanu kod kuće tokom pet dana uskršnjih praznika, u nastojanju da se suzbije treći talas pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.