Merkel u poslednjem obraćanju za NG: 2021. je godina nade

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel je, u svom poslednjem novogodišnjem obraćanju naciji na toj funkciji, rekla da je 2020. godina bila daleko najteža tokom njenih 15 godina na vlasti, ali da je početak vakcinacije protiv korona virusa učnilo 2021. godinom nade.

Tokom jednog od retkih istupa u kojem je pokazala emocije, Merkel, koja je upravljala Njemačkom i EU tokom finansijske krize 2008. godine, grčkom dužničkom krizom godinu dana kasnije i migrantskom krizom pet godina kasnije, osudila je protestni pokret protiv zatvaranja zemlje i poručila da će se vakcinisati čim vakcina bude široko dostupna.

„Dozvolite mi da vam za kraj kažem nešto lično za kraj: za devet meseci biće parlamentarni izbori i ja se neću ponovno kandidirati. Danas je verovatno poslednji put da vam se obraćam povodom Nove godine“, poručila je Merkel (66), prenosi Rojters.

Ona je dodala da misli da ne preteruje kada kaze da „nikad nam u poslednjih 15 godina stara godina nije bila tako teška i nikad se nismo, uprkos svim brigama i nešto skepticizma, veselili novoj s toliko nade“

„Mogu samo da zamislim koliko se ogorčeno osećaju oni koji oplakuju svoje najblže koje su izgubili zbog korona virusa ili koji se moraju boriti s posledicama bolesti dok neki beznadni pojedinci osporavaju i negiraju virus“, rekla je Merkel.

Ona je naglasila da teorije zavere nisu samo lažne i opasne nego su i cinične i okrutne.

„Ja ću se takođe vakcinisati kad dođe moj red“, poručila je Merkel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.