Merkelova pozvala Nemce da koriste video pozive za čestitke

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Nemce da izbegavaju posete članovima porodice tokom Božića i da umesto toga koriste video pozive za čestitke, onako kako to rade vojnici stacionirani u inostranstvu, dok se zemlja bori protiv kovid-19.

„Žene i muškarci stacionirani daleko od kuće kako bi osigurali našu bezbednost znaju šta znači imati ograničen kontakt s voljenim osobama“, rekla je Merkelova u nedeljnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Ona je istakla da oni znaju šta znači biti u mogućnosti da se kontaktira samo preko Skajpa duži vremenski period umesto da budu zajedno sa svojima.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 31.300 – na 1.471.238, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti „Robert Koh“.

Od korona virusa preminule su još 702 osobe, a od početka pandemije broj smrtnih slučajeva iznosi 25.640.

Merkelova je pred Božić i Novu godinu uputila emotivne apele
pozivajući Nemce da izbegavaju nepotrebna putovanja i da ograniče socijalne kontakte na apsolutni minimum, jer zdravstveni stručnjaci upozoravaju na mogući veliki porast infekcija tokom praznika.

Nemačka očekuje da će od 27. decembra početi sa vakcinacijom stanovništva vakcinom koju je razvila nemačka kompanija BioNTtek i američka kompanija Fajzer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.