Merkelova se distancirala od fiskalne politike njene vlade

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel distancirala se danas od zalaganja svoje vlade za vođenje fiskalne politike bez „ulaženja“ u bilo kakav novi dug.

Merkelova je na konferenciji za novinare o epidemiji koronavirusa, na pitanje da li će se držati fiskalnog plana o uravnoteženom budžetu, odgovorila da će Berlin učiniti sve što je potrebno sada kako bi se usporilo širenje virusa i suzbilo njegov uticaj na najveću evropsku ekonomiju, prenosi Rojters.

„Gledajte, radićemo ono što je sada neophodno. Odbor za budžet (u parlamentu) već je odobrio dodatna sredstva za zdravstveni sistem do milijardu evra. Što se tiče ostalih stvari, nećemo se svaki dan pitati šta to sad znači za naš deficit. Ovo je vanredna situacija. Činićemo sve što je potrebno“, rekla je ona.

Merkel je u tom kontekstu ukazala na finansijske rezerve od oko 26 milijardi evra vladinog ministarstva rada, koje bi mogle da se upotrebe za finansiranje državne pomoći kompanijama koje sprovode program skraćenja radnog vremena.

„Učinićemo sve što treba da prebrodimo ovo. A onda ćemo na kraju sagledati šta to znači za naš budžet. Sada je prioritet druga stvar“, zaključila je Merkel.

Brojni Merkelini konzervativci u vladi privrženi su politici takozvane „crne nule“ (uravnoteženi budžetski prihodi i rashodi) i stvaranju nekog novog javnog duga, dok njihovi Socijaldemokratski koalicionih partneri osporavaju takav stav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.