U trendu

Mesanje vakcina protiv kovida daju bolji imunoloski odgovor

VAŠIGTON – Osobe koje su primile dve doze vakcine DŽonson i DŽonson protiv korona virusa, imale su jači imunološki odgovor kada su primili buster dozu vakcine Fajzer/BioNTek ili Moderna, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje.

Kako navodi agencija Rojters, studija je preliminarna i nije recenzirana, a predstavlja najnoviji izazov za napore kompanije DŽonson i DŽonson da koristi svoju vakcinu protiv korona virusa u svojstvu buster doze u Sjedinjenim Američkim Državama.

Studija je obuhvatila više od 450 odraslih osoba koje su primile prve doze vakcina Fajzer, Moderne ili DŽonson i DŽonson, pokazala je da je „mešanje i usklađivanje“ buster doza različitih vrsta vakcina bezbedna za odrasle, prenosi Rojters.

Američki zdravstveni zvaničnici bili su pod pritiskom da daju savete o buster dozama vakcina DŽonson i DŽonson i Moderna, nakon što je Bela kuća u avgustu objavila da planira uvođenje imunizacije dodatnom dozom vakcina za većinu odraslih.

Mešanje i usklađivanje vakcina za treću dozu izazvale su slične nuspojave kao i one kod vakcinacije istim vakcinama i nije izazvalo značajne bezbednosne probleme, navodi se u studiji.

Studija tri vakcine protiv korona virusa koje su trenutno odobrene u Sjedinjenim Državama pokazala je da se upotrebom različitih vrsta vakcina kao treće doze generalno proizvodi standardan ili veći imunološki odgovor antitela nego upotrebom istog tipa vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.