U trendu

Migranti koji štrajkuju glađu počeli da odbijaju i vodu

BRISEL – Stotine migranata bez dokumenata koji u poslednja dva meseca traže papire za legalan boravak, počeli su da odbijaju vodu i na taj način ugrozili svoje živote.

Oko 400 migranata, od kojih su mnogi već nekoliko godina u Belgiji, već su ugrozili svoje zdravlje kada su odbili hranu 23. maja, dok je tri četvrtine njih u petak odlučilo da prestanu i vodu da piju, prenosi Rojters.

Medicinska dobrotvorna organizacija (MSF) koja se o njima brine rekla je da bi oni mogli da umru za nekoliko dana i da su mnogi od njih izgubili nadu, kao i da imaju samoubilačke misli.

Premijer Aleksandar de Kro odbio je izuzeće od uobičajenih azila i imigracionih postupaka za štrajkače glađu.

Migranti su uglavnom iz Južne Azije i Severne Afrike, a neki su u Belgiji više od jedne decenije.

Iako su uspeli da zarade za život, nesrazmerno su patili zbog posledica pandemije korona virusa zbog kojih su mnogi kafići, restorani i druga preduzeća morala da se zatvore, a nisu mogli da zahtevaju isplate zbog njihovih statusa bez dokumenata.

Ministar za migracije Sami Mahdi imenovao je posrednika i odredio mesto na kojem migranti mogu da se informišu o svojim pravima i kako da dobiju zvanični status.

„Nećemo voditi zasebnu politiku za ljude koji štrajkuju ili zauzimaju prostorije. U našoj zemlji ima 150.000 migranata bez dokumenata i ne bi bilo u redu da se drugačije ponašamo prema 400 ljudi,“ rekao je Mahdi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.