Mikročipova nema, ali evo šta se zaista nalazi u vakcinama

Teoretičari zavere i antivakseri su prethodnih meseci širili dezinformacije o vakcinama protiv korona virusa, a list Biznis insajder podseća da je „jedna od najvećih netačnih izjava ona da osnivač Majkrosofta i filantropist Bil Gejts, kroz vakcini ljudima ugrađuje mikročipove pomoću kojih će moći da ih prati.“

„Ipak, ovo nije tačno“, ukazuje Biznis insajder.

Fajzer i Moderna su do detalja saopštili sastojke njihovih vakcina.

Aktivni sastojak obe vakcine su modifikovani isečci virusnog genetskog materijala, poznatiji kao mRNK.

Biznis insajder dodaje da mRNK organizmu služi kao „genetska vreća za udaranje kako bi naučio da se bori protiv proteina koji pomažu korona virusu da napravi invaziju u naše u ćelije“.

Istovremeno, mešavina šećera, masti i soli služi da se ublaži efekat vakcine na telo.

Fajzerova vakcina se sastoji od modifikovanog niza informacione RNK, zatim jedinjenja lipida, a tu su još i kalijum-hlorid, monokalijum-fosfat, natrijum-hlorid (kuhinjska so), dinatrijum-fosfat i saharoza, prenosi Biznis insajder.

I Moderna ima modifikovani niz informacione RNK, a sastojci su lipidi, trometamin-timonometan, trometamin-hidrohlorid, acetantna (sirćetna) kiselina, natrijum-acetat i saharoza (šećer).

Punu listu sastojaka „Fajzerove“ vakcine čine:

Modifikovani niz informacione RNK (modRNA), koji enkodira virusni šiljak glikoproteina SARS-KoV-2.

– Nekoliko jedinjenja lipida, koja zajedno čine lipidne nanočestice i glavni su način transporta informacione RNK – (4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate), 2-[(polyethylene glycol)-2000]-N, N-ditetradecylacetamide, 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine i holesterol.

– Kalijum-hlorid

– Monokalijum fosfat

– Natrijum hlorid (kuhinjska so)

– Dinatrijum fosfat

– Saharoza (šećer)

Lista sastojaka „Modernine“ vakcine:

„Moderna“, koja je nedavno dobila odobrenje od američke Agencije za lekove i u procesu je razmatranja u nizu drugih država, takođe je objavila listu sastojaka svoje vakcine.

– Modifikovani niz informacione RNK

– Lipide – SM(sphyngomyelin)-102, Polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC] i holesterol.

– Trometamin – Tris-(hidroksimetil)-aminometan

– Trometamin hidrohlorid

– Sirćetna kiselina

– Natrijum acetat

– Saharoza

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.