Milatović: Ekonomski pad ove godine iznad 15 posto

PODGORICA – Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da će privredni pad te zemlje ove godine biti verovatno iznad 15 odsto, i da će nova vlada pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.

“Iza nas je jako teška godina u ekonomskom smislu. Pad ekonomije u ovoj godini će biti verovatno iznad 15 odsto”, rekao je Milatović danas u Jutarnjem programu TVCG.

Napominje da pad najvećim delom prouzrokovan pandemijom koronavirusa, ali delom i greškama prethodne vlade.

“Tu pre svega mislim na upravljanje granicama”, naveo je Milatović, podsetivši da je od januara do kraja septembara turistička aktivnost opala za oko 85 odsto, dok su Hrvatska i Albanija imale znatno manji pad.

Smatra da je najgori period u pogledu privredne aktivnosti prošao, ali da duboke posledice sigurno postoje. Prema njegovim rečima, ova vlada će kroz nekoliko poteza pokušati da vrati ekonomsku aktivnost na nivo iz 2029, „ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.”. Upozorio je ipak na ogromne neizvesnosti.

Cilj je, kaže, stvaranje zelenog i inkluzivnijeg ekonomskog razvoja.

Podsetio je da je nova vlada tek u trećoj sedmici mandata, te da je već prvu nedelju njenog rada obeležila emisija obveznica kojom je obezbeđena likvidnost privrede i stabilnost javnih finansija.

Milatović je ponovio da privrednici mogu da očekuju subvencije i za decembar.

“Paraleno sa tim radimo sa osmišljavanju drugačijeg paketa podrške za prvi kvartal naredne godine”, naveo je on i izrazio uverenje da će nart paketa biti spreman već posle praznika.

Po njemu, najvažnije je da Crna Gora u 2021. vrati turiste, pri čemu je cilj za narednu godinu oporavak turističke privrede na nivo od 55 i 60 odsto.

Takođe je rekao da je priča o Montenegro Erlajnsu teška, te da reč o kompaniji kojom je loše upravljano.

“Meni je važno da se Montenero Erlajns održi, da se nađe bolje rešenje upravo u smislu turista, ministru finansija je važan u smislu projekcija budžeta. Verujte nama je izbor veoma limitiran”, naglasio je Milatović i dodao da postoji nekoliko opcija, te da odluka mora da se donese vrlo vrzo.

Što se tiče Aerodroma CG, predočio je da je najveći broj glavnih aerodroma u regionu dat u koncesije i ocenio da je to dobar put.

„Vlada će bolje izanalizirati ono što je do sada urađeno i u odnosu na to se odrediti”, rekao je Milatović, najavljujući odluku o Aerodromima za prvi kvartal 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.