Ministar: Masovno testiranje omogućuće da ostanemo otvoreni

PRAG – Podaci dobijeni u okviru programa za masovno testiranje u Slovačkoj pokazali su da je 1,18 odsto testiranih u toku prošle nedelje bilo zaraženo korona virusom, saopštio je premijer Igor Matovič.

Testiranjem je otkriveno 30.556 zaraženih među skoro 2,6 miliona ljudi koji su učestvovali u programu od ponedeljka, rekao je Matovič na konferenciji za novinare.

Ministar zdravlja Marek Krajči rekao je da masovno testiranje predstavlja način da se izbegnu još stroža zaključavanja, prenosi Rojters.

Prošle godine bili smo jedna od najotvorenih zemalja, a ubeđen sam da će tako biti i ove ukoliko nastavimo sa masovnim testiranjem građana, rekao je Krajči.

Testiranje će naredne nedelje biti ponovljeno u polovini svih regiona u zemlji koji su prošli gore nego ostali.

Slovačka je do sada sprovela dva programa masovnog testiranja na korona virus tvrdeći da pomaže sprečavanje njegovog širenja.

Zemlja je zabeležila pad broja novozaraženih od vrhunca oko Nove godine, ali je zdravstveni sistem i dalje preopterećen, a prema jučerašnjim podacima na bolničkom lečenju nalazi se 3.495 ljudi.

Vlasti će sada uvesti strožije mere protiv korona virusa koje bi trebalo da ostanu na snazi do 7. februara, mada je ovo podložno promenama.

Bez negativnog testa niko neće moći na posao ili u šetnju u prirodi, što su aktivnosti koje su za sada još dozvoljene svim građanima. Ovaj zahtev se ne odnosi na decu i starije osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.