U trendu

Ministar poručio Zaštitniku gradjana: Niko ne može da udje u Dom u Zemunu

Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević rekao je danas, povodom tvrdnje Zaštitnika gradjana da mu nije omogućena poseta Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu, da niko ne može da udje u ustanove socijalne zaštite i da je najbitnije sačuvati zdravlje svih korisnika.

Djordjević je, kako je saopštio njegov kabinet, prilikom posete tom domu, poštujući epidemiološke mere, istakao da je članovima tima Zaštitnika gradjana koji su u petak želeli da posete Dom prethodno rečeno da da iz epidemioloških razloga neće moći da dodju u posetu.

Tim Zaštitnika gradjana Domu je nameravao da u uslovima epidemije bolesti KOVID-19 utvrdu položaj posebno osetljivih kategorija korisnika usluga socijalne zaštite u domovima, kao što su odrasle osobe s telesnim invaliditetom.

Ministar je medjutim naveo da bi „ulazak trećih lica predstavljalo kršenje zakonskih propisa“.

Zato su, ocenio je Djordjević, „neosnovane optužbe za navodno kršenje zakonskih propisa, medjunarodnih standarda i obaveze saradnje organa uprave sa Zaštitnikom gradjana“.

Neosnovana je, nastavio je on, i tvrdnja o „osporavanju i onemogućavanju obavljanja mandata Zaštitnika gradjana u obavljanju poslova u okviru Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)“ i ta tvrdnja je „nedopustiva“.

On je podvukao da korisnici Doma za odrsla invalidna lica spadaju u grupu najugroženiju zaražavanjem korona virusom, te je zato rad organizovan na poseban način od početka pandemije.

U tim uslovima je putem video-konferencija omogućeno svim institucijama koje se bave ljudskim pravima da realizuju svoje aktivnosti, rekao je ministar.

V.d. direktor Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, Mikica Budimirović, kazao je da su članovi tima Zaštitnika gradjana bili informisani o zabrani ulaska, ali da je njihov odgovor na to bio da oni ipak moraju da dodju po cenu i da ih ne puste da udju.

„Od početka pandemije važi zabrana ulaska trećih lica i zabrana izlaska korisnika van doma. Ove mere su na snazi i danas, s tim da su sada dozvoljene posete korisnicima od strane srodnika, ali pod posebnim uslovima, u skladu sa instrukcijama Ministarstva“, rekao je Budimirović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.