Ministar: Radimo na tome da izbegnemo italijanski scenario

MADRID – Španija je zatvorila škole u nekoliko regiona, obustavila letove iz Italije i zatvorila donji dom parlamenta na najmanje nedelju dana nakon što je utvrđeno da je jedan poslanik pozitivan na korona virus, u nadi da će sprečiti epidemiju.

Vlada je preporučila građanima da izbegavaju putovanja i unutar i van Španije i zabranila okupljanja više od hiljadu ljudi u zatvorenim prostorima u regionima koji su najviše pogođeni virusom – Madridu, Riohi i u dve oblasti na severu Baskije, preneo je Rojters.

„Radimo na tome da izbegnemo italijanski scenario“, rekao je novinarima španski ministar zdravlja Salvador Ilja.

„Ovim merama verujemo da to možemo izbeći. A ako budemo morali da preduzmemo dodatne mere, mi ćemo ih preduzeti“, istakao je on.

Španska vlada je saopštila da otkazuje sve direktne letove iz Italije na najmanje dve nedelje od srede kako bi pokušala da izbegne dalje zarazu.

Kod krajnje desničarskog poslanika Haviera Ortege Smita dijagnostifikovan je korona virus i njegova stranka je saopštila da će svi njeni poslanici raditi od kuće do daljnjeg, zbog čega je donji dom parlamenta obustavio aktivnosti na nedelju dana.

Madridski metro počeo je da koristi hidroalkoholni rastvor za čišćenje rukohvata, sedišta, naslona za ruke i vrata da bi sprečio pojavu infekcije.

Sve fudbalske utakmice u španskoj ligi igraće se bez publike najmanje dve nedelje.

Širom madridskog regiona, roditelji se pripremaju za zatvaranje vrtića, škola i univerziteta na dve sedmice.

Zatvaranje škola, od vrtića do univerziteta, u Madridu će pogoditi najmanje 1,53 miliona učenika i studenata, navele su regionalne vlasti, dok je na desetine hiljada učenika pogođeno u Riohi i Baskiji.

Madridski školarci, barem oni najstariji, imaće onlajn časove od ponedeljka, rekao je regionalni zvaničnik.

„Mislimo da je moguće da studenti od ponedeljka dobijaju časove u svojim domovima. Lakše je za one u srednjoj školi i na univerzitetu“, rekao je Enrike Osorio, madridski savetnik za obrazovanje.

U Španiji je potvrđeno 1.622 slučaja zaraženih od korona virusa i 35 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.