U trendu

Ministarka finansija SAD: „Ne gubimo kontrolu nad inflacijom“

VAŠINGTON – SAD ne gube kontrolu nad inflacijom, izjavila je danas američka ministarka finansija Dženet Jelen i istakla da očekuje da će se inflacija vratiti na normalan nivo do druge polovine naredne godine.

Jelen je u intervjuu za Si-En-En rekla da će sredstva, čije je izdvajanje predviđeno planovima predsednika SAD Džoa Bajdena za ulaganje u infrastrukturu i socijalnu potrošnju, biti raspoređena tokom narednih deset godina, ali nije precizirala da li će to pogoršati inflaciju.

„Stopa inflacije će ostati visoka naredne godine zbog onoga što se već dogodilo. Međutim, očekujem poboljšanje do sredine ili kraja naredne godine – druge polovine naredne godine“, navela je Jelen.

Problemi u lancu snabdevanja opterećuju SAD i druge zemlje, dok naglo raste potražnja zbog otvaranja ekonomija, a Jelen je rekla da očekuje da se zastoji u snadbevanju prevaziđu, kako se bude napredovalo u borbi protiv pandemije korona virusa, prenosi Glas Amerike.

„Amerikanci će se vraćati u radnu snagu kako se uslovi budu poboljšavali“, poručila je Jelen.

Federalne rezerve (američka Centralna banka) obećale su da će ključnu kamatnu stopu zadržati na aktuelnom nivou, koji je blizu nule, do potpunog oporavka tržišta rada i dok inflacija ne dostigne zacrtani cilj od dva odsto i neko vreme ostane iznad tog nivoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar