Ministarka: Ne zna kada će vakcina stići u CG

PODGORICA – Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović izjavila je danas da ne zna kada će vakcina protiv korona virusa stići u Crnu Goru i apelovala na građane da poštuju postojeće mere.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Institut za javno zdravlje zahtevao radikalnije mere i predlagao kompletno zaključavanje na 15 dana, ali da su mere revidirane do mere koju dozvoljava trenutno epidemiološko stanje, prenosi RTCG.

Istovremeno ona je poručila da su verska prava Ustavom zagarantovana i da se moraju ispoštovati, ali i da je crkva obavezna da organizuje događaje u skladu sa važećim merama.

„Ministarstvu zdravlja je stigao dopis 16.12. u kojem se nadbiskup Rimokatiličke crkve obratio sa molbom da se odobri slavlje Božića i Badnjeg dana 24. i 25. 12. Institut je kao predlagač mera zasedao i njihova odluka i svih stručnih lica bila je da se Ustavom zagrantovano pravo mora ispoštovati. Okupljanje građana zabranjeno je merama“, istakla je ona.

Prema njenim riječima to znači da javnog okupljanja nema ni za Novu godinu 31. decembra, niti 24. decembra, niti 6. januara uveče.

„Moramo da sačekamo i da vidimo kako će Katolička i Pravoslavna crkva postupati, zato su unapred upozoreni. Što se tiče drugih verskih praznika, sada smo u susret katoličkog i pravoslavnog Božića, sve ovo što važi za vernike i katolike i pravoslavne važi i za vernike islamske veroispovesti“, rekla je Borovinić Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.