U trendu

Ministarstvo: Evropski rekord CG prvog dana vakcinacije

PODGORICA – Skoro 10.000 građana Crne Gore primilo je danas, prvog dana masovne imunizacije, vakcinu protiv korona virusa, čime je ova zemlja postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu, srazmerno broju stanovnika, saopštilo je večeras crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se precizira u saopštenju Ministarstva zdravlja, danas su date 7.784 prve doze vakcine protiv korona virusa i 1.482 druge doze, prenose podgoričke „Vijesti“.

„Crna Gora je tako postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Nemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto celokupne populacije. Crna Gora je, međutim, danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva“, navodi se u saopstenju.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović rekla je da je Crna Gora među retkim državama u svetu koja, srazmerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom jedinom danu vakciniše skoro 10 hiljada gradana.

„Ovo je uspeh cele države, sa naglaskom na građane, čija je svest o značaju vakcinacije za ’čistu desetku’“, ocenila je Borovinić Bojović.

U saopštenju ministarstva navodi se da je u Crnoj Gori, do danas, ukupno dato 74.947 doza vakcina protiv korona virusa.

„Od toga, prvu vakcinu je dobilo 48.719 građana, a 26.226 ima kompletno vakcinisanih“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.