Ministarstvo: U Srbiji se radja 100.000 beba godišnje manje nego pre 70 godina

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji Milka Milovanović Minić izjavila je danas da se pedesetih godina prošlog veka u Srbiji godišnje radjalo 160.000 beba, a sada je taj broj 60.000, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Milovanović Minić je tokom posete Kruševcu izjavila da „u odnosu mortaliteta i nataliteta godišnje gubimo 40.000 ljudi, a da je ta brojka u godini pandemije korona virusa i veća“.

„Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mladji od 14. Programom „Srbija 2025″ Vlada Srbije osnažuje mlade da ranije zasnivaju porodice“, kazala je Milovanović Minić.

Ona je istakla i da je Vlada Srbije, osnivanjem resornog ministarstva, postavila dobre temelje za rešavanje problema demografije, a da rezultati zavise od dobre koordinacije lokalne samouprave, resornih ministarstava i zakonodavne vlasti.

Kad je reč o Kruševcu, kako se navodi u saopštenju, grad iz lokalnog budžeta za podršku porodici godišnje izdvaja 43,1 milion dinara, pri čemu se za svaku nezaposlenu porodilju iz lokalnog budžeta izdvaja 40.000 dinara, a ovaj grad nema listu čekanja za upis u vrtić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.